sevinckohen-logo-final-3

Kurumsal ve İç Denetim Raporlama

Kurumsal ve iç denetim raporlama günümüzde iş dünyasında şirketlerin daha verimli bir şekilde yönetilmesini sağlayan faktörler arasında yer alır. Yönetim şeffaflığının belirlenmesinde ve iç denetimin sağlanmasında etkin olan bu işlem alanında uzman danışmanlık firması tarafından gerçekleştirilir.

Yapılan raporlamalar şirketlerin performanslarının değerlendirilmesinde, yönetim süreçlerinin güncellenerek iyileştirilmesinde kritik etkendir.  Kurumsal içi denetim ve raporlama hizmeti için profesyonel destek alınması yapılan işlemlerden daha yüksek verimliliğin alınmasını sağlar.

Şirketlerin iç kontrol sistemlerinin değerlendirilmesi ve iş süreçlerinin etkinliğinin raporlanması için kullanılan bu süreç;

  • Şirketlerin finansal raporlama sürecinde ortaya çıkan güvenirliği artırmak
  • Olası riskleri yönetmek
  • Uyumluluğu sağlamak
  • İş süreçlerini geliştirmek için yapılır.


Bu alanda profesyonel olarak danışmanlık sunan firma, şirketlerin ihtiyaçları ve hedefleri doğrultusunda uzman raporlama işlemleri gerçekleştirir.

Kurumsal Rapor Nedir?

Bir şirketin iş ve finansal performansını, yönetim stratejilerini ve sürdürülebilirlik çabalarını ortaya koyan kurumsal raporlar paydaşlara sunulmak üzere hazırlanan belgelerdir. Şirketin iç ve dış paydaşlarına genel olarak yıl bazında sunulan bu raporlar yeni hedeflerin geliştirilmesinde de etkin rol oynar.

İç denetim raporu; şirketin finansal bilgileri, yönetim raporları, sürdürülebilirlik raporları, paydaş bilgileri, risk analizleri, fırsat analizleri gibi bileşenleri içerebilir. Kurumsal raporlar şirketlerin daha şeffaf bir biçimde yönetilmesini sağlayan belgedir. Şirketin genel durumu hakkında detaylı bilgilere ulaşma imkânı tanıyan bu raporlar uzman danışmanlık firması tarafından hazırlanır. Hazırlanan raporlar şirketin daha verimli çalışmasında etkilidir.

İç Denetim Raporunu Kim Hazırlar?

Genel olarak profesyonel danışmanlık firmaları tarafından hazırlanan iç denetim raporları isteğe bağlı olarak şirket içindeki iç denetim departmanları tarafından da hazırlanabilir. Raporun amacına uyum sağlaması ve yüksek verimlilik ortaya çıkarması için bu alanda uzmanlaşmış kişilerden destek alınmış olması her zaman daha net sonuçların elde edilmesini sağlayacaktır.

Kurumsal rapor hazırlama karmaşık prosedürleri olan uzmanlaşmış bir ekibin işidir. Bu nedenle bu raporlar için mutlaka bu alanda deneyim sahibi kişilerden hizmet alınması gerekir. Denetimin planlanması ve yürütülmesi aşama aşama kayıt altına alınarak elde edilen bulguların rapora yansıtılması ile ilerleyen süreç, raporun onay alması ile sonlandırılır.

İç Denetim Raporu Nasıl Hazırlanır?

İç denetim raporlamada süreç planlama ile başlar. İç denetim ekibi denetim yapılacak alanları belirleyerek denetim planını ortaya çıkarır. Bu aşamada verilerin toplanması sağlanarak raporlama için denetim ekibine sunulur. Elde edilen bulguların değerlendirilmesi ile standartlara ve kriterlere göre raporlama yapılır.

Şirket iç denetim raporu genel olarak yıllık şeklinde oluşturulur. Bu raporlar ilgili birimlere aktarılarak iş verimliliğinin artırılmasında kullanılır.

Denetim Raporunda Neler Yer Alır?

Denetim raporları profesyonel danışmanlık firmaları tarafından hazırlanarak şirketlere sunulur. Denetim raporlarında;

  • Denetimin aşamasında elde edilen bulgular
  • İç kontrol sistemlerinde ortaya çıkan zayıflıklar ve eksiklikler
  • Saptanan riskler
  • Bulguların değerlendirilmesi ve analiz sonuçları
  • Bulguların önemi ve etkisi
  • Öneriler
  • İç kontrol sistemlerinin güçlendirilmesi için yapılması gerekenler yer alır.
Kurumsal ve İç Denetim Raporlamanın Şirketler İçin Önemi

Kurumsal raporlama ve iç denetim raporları şirketler için pek çok avantaj sağlar. Şirketlerin etkin bir biçimde yönetilmesinde, olası risk durumlarının minimum düzeylere çekilmesinde ve çalışan performanslarının maksimum düzeye erişmesinde etkili olan raporlama hizmetleri Sevinç Kohen Yönetim Danışmanlığı firması tarafından uzman ekiplerce hazırlanır.

Danışmanlık firması aracılığıyla sağlanan iç denetim ve kurumsal raporlama işlemleri daha etkin sonuçların elde edilmesini sağlar. Karmaşık prosedürlere sahip bu raporlama işlemlerinin alanında eğitimli ve tecrübe sahibi kişilerce yapılması gerekir.