Enflasyon Muhasebesi Danışmanlığı

Enflasyon muhasebesi danışmanlığı yüksek enflasyon oranları nedeniyle para biriminin güçsüzleşmesinin kayıt altına alınmasıdır. Alanında profesyonel danışmanlık firması tarafından gerçekleştirilecek olan enflasyon muhasebesi şirketlerin varlıklarını korumaları ve sürdürülebilir bir iş potansiyeli yakalamalarında kilit noktadır. Enflasyon muhasebesi ekonomik değerlerin değer kaybı ve bu kayıpların ölçümü olarak tanımlanır. Yüksek enflasyon nedeniyle paranın satın alma gücünde meydana gelen azalmaların yapısal sorunlar ortaya çıkarmaması için stratejik yaklaşımları içerir.

Enflasyon Muhasebesi Nedir?

Bir ekonomide genel fiyat seviyesinin sürekli olarak artması şeklinde tanımlanan enflasyon, para biriminin günden güne daha güçsüz hale gelmesinde etkilidir. Ortaya çıkan bu değer kaybının muhasebeleştirilmesi ise enflasyon muhasebesi şeklinde tanımlanır.

Mal ve hizmetlerin fiyatlarının sürekli olarak artış göstermesi şirketlerin alım-satım işlemlerinde yavaşlamalara neden olur. Bu durum ekonomik faaliyetlerin günden güne azalmasını ortaya çıkararak bir kısır döngünün içene çeker.

Muhasebe açısından enflasyonun etkileri şu şekillerde görülür:

  • Varlık değerlerinde ortaya çıkan değer kayıpları
  • Gelir ve giderlerde meydana gelen değer kayıpları
  • Mali tabloların etkilenmesi


Bu üç durum enflasyonun yatırımdan üretime, şirketlerin sahip olduğu kâr- zarar dengesine kadar pek çok alanda etkiler ortaya çıkarır. Enflasyon muhasebesi danışmanlığında temel amaç ise; vergi, finans ve muhasebe süreçlerinde yüksek fiyat artışlarından dolayı ortaya çıkabilecek yansımaları minimum düzeye çekmektir.

Enflasyon Muhasebesi Uygulama Nasıl Yapılır?

Enflasyon muhasebesi uygulama genel olarak ekonomik değerlerin reel değerler ve nominal değerler arasındaki farkların dikkate alınması ile yapılır.

Temel kavramların anlaşılması enflasyon muhasebesi yapmanın ilk önceliğidir. Burada bahsi geçen nominal değer, para birimi üzerinden ifade edilen değerdir. Reel değer ise; enflasyonun etkisi ile düzeltişmiş olan gerçek değerdir. Bu süreci takip eden enflasyon oranının belirlenmesi ise Tüketici Fiyat Endeksi ve Toptan Fiyat Endeksi kullanılarak hesaplanır. Nominal değeri reel değere dönüştürme aşamasında ise enflasyon kullanılır. Şirketler için varlık ve yükümlülük değerlerinin güncellenmesi de enflasyon muhasebesi uygulamalarının bir diğer adımıdır.

Enflasyonun gerçek etkilerinin net bir biçimde ortaya çıkarılması için mali tablolardan yardım alınır. Enflasyon muhasebesi uygulamaları karmaşık bir süreçtir. Bu nedenle bu aşamada profesyonel danışmanlık hizmetleri almak doğru adımların atılmasında etkin rol oynayacaktır.

Enflasyon Muhasebesi Uygulamak Zorunda Olanlar

Enflasyonun muhasebe finansal tablolara ve muhasebe kayıtlarına etkisinin doğru bir biçimde yansıtılması gerekir. Enflasyon muhasebesi uygulamak zorunda olanlar ise;

  • İşletmeler
  • Finans kurumları
  • Hükümetler
  • Kamu kurumları
  • Uluslararası kuruluşlardır.


Uygun muhasebe politikaları ve prosedürleri ile gelir-gider tablolarının belirlenmesi ve varlık değerlerinin hesaplanması gerekir. Bunun yanı sıra finansal performansların enflasyondan ne denli etkilendiği de analiz edilmelidir.

Enflasyonun vergi gelirleri, ekonomik politikalar ve kamu harcamaları üzerinde önemli bir güce sahiptir. Bu nedenle hükümetlerin enflasyonun ortaya çıkardığı etkileri en doğru biçimde ölçmeleri ve ortaya çıkan bilgiler ışığında politik kararlar almaları gerekir.

Uluslararası yardım kuruluşları ve uluslararası finansal kurumların da enflasyon muhasebesi konusunda stratejik adımlar atması gerekir. Bahsi geçen bu grupların enflasyon muhasebesi konusunda dikkatli olmaları gerekir. Doğru muhasebe politikalarının hayata geçirilmesi ülkelerin, şirketlerin, kurum ve kuruluşların ekonomik refahı için önemlidir.

Enflasyon Muhasebesi Danışmanlığı Almanın Şirketler İçin Avantajları

Enflasyon muhasebesi danışmanlığının faydaları şirketlerde finansal anlamda pek çok konuda üstünlük sağlar. Sevinç Kohen Yönetim Danışmanlığı firması tarafından sunulan profesyonel enflasyon muhasebesi uygulamaları ile şirketinizin; doğru varlık değerlemesini, doğru gelir-gider analizini, doğru finansal raporlamalarını, risk yönetimini, mali planlama ve bütçelemesini elde edebilirsiniz. Enflasyonun doğru bir biçimde muhasebeleştirilmesi şirketlerin karar alma süreçlerini ve finansal yönetimini etkili bir şekilde yönetmelerini sağlar.